Jamal Khashoggi: Saudiarabisk journalist styckmördad på Saudiska konsulatet i Istanbul

Den amerikanska journalisten Jamal Khashoggi sägs ha dött inom två timmar efter att han kom in i det saudiska konsulatet i Istanbul

Journalisten Jamal Khashoggi besökte saudiska konsulatet i Istanbul i akt och mening att få nödvändiga papper för att kunna gifta sig med din trolovade. Två timmar senare dödades och styckades han med en såg i bästa ”Pulp Fiction”-stil

Den turkiska tidning Sabah, har avslöjat identiteterna hos en ”mystisk” 15-medlems ”dödspatrull” som anses vara involverad i Jamal Khashoggi försvinnande. En turkisk regeringsutgåva har publicerat bilder på 15 saudier som anlände till Istanbul i två privata jets den dag journalisten försvann.

Turkiska myndigheter tror att Khashoggi mördades på order från ”högsta nivå av kungliga domstolen” i Riyadh, enligt New York Times som hänvisar till en högre turkisk tjänsteman.

Den amerikanskbaserade journalisten Khashoggi 58, som har varit kritisk mot saudisk regim, anses ha mördats inom två timmar efter att ha gått in i byggnaden för att sedan transporteras därifrån.
Turkisk kanal NTV visar hur en stor skåpbil anländer till generalkonsulns bostad två timmar efter att Khashoggi kommit in i konsulatet.

Khashoggi lämnade Saudiarabien i september 2017 och gick i exil. Han beskyllde den saudiarabiska regeringen för brott mot tryckfriheten och skrev från USA kritiska tidningsartiklar mot den saudiska regeringen, mot Saudiarabiens kronprins, Mohammad bin Salman och landets kung Salman. Khashoggi kritiserade också arresteringen av kvinnors rättigheter aktivisten Loujain al-Hathloul i maj 2018.

Tidslinje
Den 2 oktober 2018 gick Khashoggi in i Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att erhålla handlingar relaterade till hans äktenskap. Han lämnade aldrig byggnaden och förklarades därefter som en saknad person. Anonyma turkiska poliskällor påstod tidigt att han mördades och styckades i konsulatet. Den Saudiarabiska regeringen hävdade att Khashoggi lämnade konsulatet vid liv genom en bakre ingång, men detta motsades av turkiska polisens bevis. Den 15 oktober genomfördes en inspektion av konsulatet, av Saudiarabien, åtföljda av turkiska tjänstemän. Turkiska tjänstemän fann bevis på att saudierna ”manipulerat” inspektionen, och bevis som stödde antagandet om att ​​Khashoggi dödades.

Vad kan man då höra i ljudfilerna? Ja, enligt källorna kan man höra allt.

Uppgifter i nyhetskanalen Al Jazeera rapporterar att Saudiarabiens rättsmedicinalverks chef Muhammed Tubaigy hade med sig en stycksåg, och bad sina mördarkolleger att lyssna på musik medan de gjorde “jobbet”.

Det ska ha tagit sju minuter att ta livet av Jamal Khashoggi. Enligt de här uppgifterna injicerades han med gift- eller sömnmedel, dödades och styckades. Konsuln påstås alltså också ha varit i rummet när den kände journalisten dödades.

Den 17 oktober offentliggjorde Daily Sabah namnen och fotografierna av en 15-medlems saudisk dödsgrupp rest till Istanbul i privata jetflyg från Saudiarabien.

Saudiarabiska ledare, inklusive kronprins Mohammad bin Salman, har förnekat att Khashoggi dog i konsulatet och insisterat på att han lämnade strax efter att han anlände. Efter att ha överbevisats om motsatsen har man ändrat det till att det varit skurkar som dödat Khashoggi och att varken prinsar eller kungar eller tjänstemän varit inblandade. Efter ljudbevis om tortyr erkänner man att det varit ett förhör som gått snett och att Khashoggi dödats av misstag. Det framgår inte om han också har styckats av misstag. En av de 15 i dödspatrullen var styckmästare och enligt turkisk källa med för att hjälpa till att skingra kroppen.

Slutsats
Med tanke på hur det hela gått till talar allt för att saudierna fått information om att Khashoggi var på väg till Istanbul och konsulatet där och omedelbart iscensatt dödspatrullen. Journalisten Khashoggis öde var således redan beseglat så fort han satte foten innanför konsulatets dörr.

Turkiska myndigheter har nu med viss förvåning åsett Trumpadministrationens valhänta hantering. Trump borde enligt inhemska politiker agera starkt kritiskt och införa hårda sanktioner men i själva verket förhalar Trump reaktionen och kommer antagligen att prata om ”vännerna i Saudiarabien” och deras betydelse för världshandeln. Det är mycket pengar som står på spel och Saudierna importerar vapen för miljarder från USA.

Vi vet att Trump basunerar ut med tveeggad tunga. Först att de som mördat Khashoggi ska straffas hårt och sedan gör han något helt annat. Ingen ljuger så bra som Trump. Och journalister har enligt Trump inte varit samhällets vänner.

Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s