Isis sexslavar tar till vapen för för att hämnas, för att vinna tillbaka Mosul och ”ta våra kvinnor hem”

En beväpnad kvinnobrigad består helt av tidigare Yazidi sexslavar och har gått ihop med den kurdiska Peshmerga-guerillan för att ta tillbaka Mosul från Isis och ”ta våra kvinnor hem”.

Artikel av Adam Withnall Publicerad 10 februari 2016 i Independent

I en region med en stolt historia av kvinnliga stridande styrkorna har Yazidi-brigaden sett sina siffror stärkta under de senaste veckorna eftersom fler och fler kvinnor bryter sig loss från Isis och jihadistgruppens förtryckarregim.

I en intervju med Fox News, säger brigadens ledare kapten Khatoon Khider att det finns 500 rekryter som väntar utbildning för att kunna ansluta sig till 123 som redan har tagit sin plats vid sidan av Peshmerga på frontlinjen .

Brigaden har blivit känd som ”Force of the Sun Ladies”, och den är redan kamp-härdad efter att ha hjälpt att ta tillbaka Sinjar från Isis och fortsätter nu att skydda sina bergsbyar.

De är bara några av de 2.000 Yazidi kvinnor som fångades och som tvingats till sexuellt slaveri när Isis överföll Bergsbyn Sinjar 2014 – men FN uppskattar att Isis fortfarande håller uppskattningsvis 3500 personer fångenskap i Irak, de flesta är Yazidi kvinnor och flickor.
Medan den irakiska armén ännu inte är redo att ta kampen mot Isis i Mosul, har kurderna [Peshmerga?] tagit positioner inom räckhåll för jihadisternas ”fäste, och förbereder sig för ett anfall”.

Kapten Khider säger att brigaden spelat en stödjande roll den 13 november förra året [2015], när deras byar togs tillbaka från Isis, då man deltog i direkta strider och hjälpte till att rensa gatorna.

Hon säger att de vet att ta Mosul blir det verkliga testet – men det är ett som är viktigt för Yazidis för mer än bara av strategiska skäl.

”Vi har en hel del av våra kvinnor i Mosul som hålls som slavar”, sade hon. ”Deras familjer väntar på dem. Vi väntar på dem. Frigörelsen kan hjälpa föra dem hem.”

Befriad från slaveri och daglig våldtäkt, tränad av kurderna och nu kämpande för att försvara sina hemländer, har Force of the Sun Ladies blivit ”en elitstyrka och en förebild för andra kvinnor i regionen”, sade kapten Khider.

”Nu kan vi försvara oss från det onda; Vi försvarar alla minoriteter i regionen ”, sade hon. ”Vi kommer att göra allt som krävs av oss.”/Slut artikel översättning B.Peratt

KOMMENTAR: Dessa modiga kvinnor beredda att offra sina liv för ett fritt Kurdistan står också fria från förtryck. Förhoppningsvis kommer de att påverka kvinnosynen så att det kan leda till en mer jämställd syn på kvinnans rätt till sitt eget liv.

Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s