Hur länge lever grekisk Euro?

firstColumn50x2

Hur många gånger ska den grekiska kattens svans kapas?

Gammalt ordspråk säger: Klipp lite av kattens svans i gången så gör det inte så ont,den vänjer sej. Folkomröstningen om nödlånet till Grekland var inget annat än ”Kejsarens nya kläder”. Det kostade det grekiska folket många miljoner, siffran 24 har nämnts, och gav dem för en stund en falsk känsla av upprättelse som sedan störtdök i ett ännu hårdare alternativ än det de sade nej till.

Så nu står Europa där med bilan igen och ser om man ändå inte kan rädda Grekland kvar i EU och förhindra ett Grexit.

– Låt oss kapa kattens svans en bit till och se om den överlever!

Ett nytt nödlån handlar inte bara om Greklands befolkning. Det handlar om Europas. Människor är i grunden medmänskliga och vill hjälpa andra. Men detta har gått för långt. EU´s trovärdighet står på spel. Ett felaktigt beslut nu och plöja ytterliga miljarder i Greklands bottenlösa hål skulle sannolikt påverka Englands befolkning så att den tippar över för ett Brexit. Finländare skulle bli skogstokiga och Danmark och Holland skulle dra sig ytterligare ett steg från EU.

Är det något man har lärt sig av mänsklig psykologi så kommer inga djupare förändringar att ske i Grekland såvida inte människan själv vill. Med sin kulturella historik, demokratins, naturvetenskapens, filosofins och författarskapets gyllene epok, Antiken, har grekerna kunnat med stolthet luta sig tillbaka och konstatera att man givit världen förutsättningar för sin civilisation.
Men att idag klappa sig för bröstet och tro att detta räcker och att Europa ska betala för denna gåva håller inte.
Grekland kan alldeles säkert medverka till en ny storhetstid om man har en samlad förmåga att se sanningen i vitögat.

Vore detta ett företag skulle det tvångsförvaltas. Problemet är således  både den politiska ledningen, myndigheternas oförmåga och de komplikationer detta leder till för arbetsmarknaden och företagen. Situationen stoppar landets företagare. Dvs de som ska lägga grund till landets ekonomi.

Situationen nu är att andra länders statschefer lägger politiska kriterier för hur Grekland ska drivas. Det är en form av tvångsförvaltning.

Sanningen är att det är dags att börja om från början. Lämna Eurogemenskapen, ta statskonkursen och bygg en ny stadigare administration. Visst det kommer att kräva andra insatser från omgivningen för ett land i nöd men hellre det än denna långsamma oändliga pina.

/Börje Peratt

Välkommen till min mediala värld

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s