Compassionate use programme – ett sätt att få frivilliga försökspatienter

Compassionate use är ett behandlingsalternativ som tillåter användning av ett icke godkänt läkemedel. Medkännande användningsområden program för patienter i Europeiska unionen (EU) som har en sjukdom utan tillfredsställande godkända behandlingar eller som inte kan ange en klinisk prövning. De  (Compassionate use) är avsedda att för sådana patienter underlätta tillgången till nya behandlingsalternativ under utveckling.

Medkännande innebär att använda program som ofta regleras genom lagstiftning i enskilda EU-medlemsstater för att göra läkemedel tillgängliga för en namngiven patient eller grupper av patienter.

Utöver detta ger EU: s lagstiftning en möjlighet för medlemsstaterna att be Europeiska läkemedelsmyndighetens kommitté för humanläkemedel för mänsklig användning (CHMP) att avge ett yttrande till alla EU: s medlemsstater om hur man administrerar, distribuera och använda vissa läkemedel för att få medkännande hos användare. CHMP identifierar också vilka patienter som kan dra nytta av sådan medkännande-användar program. Detta beskrivs i artikel 83 i förordning (EG) nr 726 / 2004External länkikonen och är ett komplement till den nationella lagstiftningen.

Målen i artikel 83 är följande:

underlätta och förbättra tillgången till medkännande använda program från patienter i EU;
främja en gemensam strategi när det gäller villkoren för användning, villkoren för distribution och patientmålgrupp för användning av humanitära skäl av otillåtna nya läkemedel;
öka öppenheten mellan medlemsstaterna när det gäller behandlingstillgänglighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s