Putin störtad, ett önsketänkande

Bild på Putin som möter högsta domstolen kan vara en signal till att något är på G

Bild på Putin som möter högsta domstolen kan vara en signal till att något är på G


Putin har inte synts till på mer än en vecka, dvs andra och tredje veckan i Mars 2015. Bilden ovan påstås vara gammal men om den nu släpps fram på detta sätt så frågar sig omvärlden om den är en signal. Spekulationer går från hälsa till att han är omhändertagen till att han störtats. Is Putin at Risk of Being Overthrown by a Coup?

Det senare scenariot kan vi känna igen från hur Chrusjtjov störtades. En inre krets var förtrogen med vad som var på G men man väntade med att släppa bomben till torsdagen den 15 oktober 1964 då Bresjnev tog över.

Förutsättningarna för en sådan process när det gäller Putin är att förankra förändringen så att alla viktiga institutioner, ekonomiska, militära och politiska och inte minst statsapparaten och säkerhetspolisen är med. Det kan ta tid. Får man inte dem med sig riskerar Ryssland att kastas in i något som kan likna revolution och kontrarevolutioner, i värsta fall inbördeskrig. Putin lär ha stöd bland militären.

Motiven för att få bort Putin torde främst vara ekonomiska. Landet har under Putin störtats ned i ett omöjligt förhållande till omvärlden där betydelsefulla personer sett sina pengar blivit låsta och förmögenheter på väg att försvinna. Ovanpå detta är de inte välkomna i världen. Kriget i Ukraina är heller säkert en framgång som stärker Putin. Droppen kan vara Nemtsov. Hela den vakna världen och och många i Ryssland skrattar åt försöken att rentvå Putin genom att återigen skylla på tjetjener.

Putins maktfullkomlighet och utrensningar som kantas av mord på journalister och politiker kritiska till Putin kan nu ha nått världs ände.

Så det kan pågå en maktkamp där Putin isolerats tills en möjlig ny ledning kliver fram. Om så kan vi hoppas på att demokratiseringens och frihetens vindar börjar få fart i detta stora land. Det skulle omedelbart förändra stämningarna i hela världen.

Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s