Egypten ur askan i elden

Tillsättningen av Muhammad Mursi, Muslimska brödraskapet som president för Egypten efter ”jasminrevolutionen” där var ett svårt nederlag för de sekulära krafter som önskade en förnyelse och ett mer demokratiskt styre. Istället fick man med Mursi ett svårt bakslag. I en process där många drömde om frihet och jämställdhet blev det istället dess raka motsats.

”Islam är enligt Muslimska brödraskapet det perfekta samhällssystemet. Alla andra system har skapats av människan men islam vilar på uppenbarelsen från gud och är därför perfekt. Islam bör därför, enligt Muslimska brödraskapet. vara utgångspunkten för den muslimska individen, familjen, samhället och lagstiftningen. Muslimska brödraskapet är mot sekulär lagstiftning och anser att lagarna i ett samhälle ska härledas ur sharia. (Wikipedia)

Att med Mursi som ledare för de konservativa islamisterna se landet backa hundratals år till sharia (helvetet på jorden) och kvinnoförtryck är oerhört provocerande främst för landets kvinnor.

För de som värnar demokrati och mänskliga rättigheter är därför avsättningen av Muhammad Mursi nödvändig. Men frågan är om man har hamnat ur askan i elden. Nu styrs Egypten istället av militär och är sakta men säkert på väg in i en militärdiktatur med allt vad det innebär.

Problemen med revolterna i mellanöstern och Nordafrika är att man kastar ut en despot men ersätter det med en annan och kanske värre.

Börje Peratt

SR: Glädje och ilska över kuppen i Egypten

En kommentar

  1. Pingback: Kampen för frihet och demokrati -sharia? | Börje Peratt - Utblick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s