Nordkorea hot, bandhund eller scam

Medan folket i Nordkorea svälter bröstar den nytillsatte diktatorn (2012) Kim Jong-un upp sig och hotar Sydkorea med anfall med kärnvapenmissiler. Eller gör han det? Är allt bara en teater?

I denna patriarkala dynasti efterträdde han härom året sin pappa Kim Jong-il, som i sin tur tog över efter sin far, Kim il-Sung. Retoriken har en historik.

”Vi förbereder alltid för krig. Vi döljer inte detta.” Kim il Sung

Amerikansk media gör sitt till för att bygga upp bilden av en ”brat”.

Nu ska således denna 30 åring visas upp för världen, att minsann han också kan mopsa upp sig. Man kan undra hur länge denna charad ska få fortgå.

Ja för befolkningen i Nordkorea är det ingen ordlek, utan snarare på liv och död. De hålls på svältdiet och har knappast energi att göra uppror men någon gång måste väl även detta folk få nog. (News Talk Show)

Amerikanska media tycks nu förse publiken med motiv till en kris där man skulle kunna intervenera.
Bilden som kommer upp är en Mussolini dinglande i galgen upphängd av ett till besinningslöshet uppretat folk.

I Sydkorea höjs röster för att göra slag i saken och att återförena sig med folket i Norr. Ur ren folkrättslig princip har man mer än på fötterna för ett ingrepp. Nordkorea har redan flera gånger attackerat Sydkorea och så sent som 2010 då ett sydkoreanskt fartyg sänktes med en torped och 46 sjömän dog. Först var detta ett osäkert påstående men haveriutredningen säkerställde Nordkorea som ansvariga.

CIA expert tror Nordkorea kommer att attackera
“North Korea will launch an attack,” predicts Sue Mi Terry, a Columbia University professor who served as a senior analyst on North Korea at the CIA from 2001 to 2008. The attack won’t be nuclear, she thinks, nor will it be a barrage from the massive amounts of artillery Pyongyang has aimed south.

I Sydkorea anser man att en intervention i Nordkorea sällan varit mer motiverad än nu. Kan man klampa in i Irak med ursäkt att de möjligen tillverkar kemiska vapen så borde man väl kunna avsätta en militärdiktatur som hotar med kärnvapen som man vet att de håller på och ta fram.

Visst Kina och Ryssland kommer sannolikt inte att acceptera det men viktigare än militärstrategiska syften är faktiskt alla de miljoner som nu svälter. I Sydkorera anser man att Nordkorea redan har förverkat sina rättigheter.

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) anser att hotet från Nordkorea är ett ordkrig.
Nordkorea har uppgivit att det nu finns färdiga planer för ett anfall med kärnvapen mot amerikanska mål. Men John Rydqvist vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, säger att den allt hotfullare retoriken inte följs upp av militära förberedelser i Nordkorea.

– Det är ett ordkrig som pågår. Det trappas upp till ovanligt höga nivåer men vi är inte särskilt oroade för att det skulle leda till ett krig på nordkoreanska halvön, men det finns inga rapporter om truppförflyttningar eller omfattande militära förberedelser i Nordkorea som backar upp hoten. – Det är oklart hur den nya ledningen kalkylerar. Till de mer troliga spekulationerna hör att man måste stärka legitimiteten för den nya ledaren Kim Jong-Un som är oerfaren säger John Rydqvist (FOI)

– Till slut är det så att om Nordkorea startar ett krig så innebär det att de förlorar det kriget. USA och Sydkorea är helt överlägsna den nordkoreanska försvarsmakten.

Samtidigt så kommer motuppgifter om att allt bara är en mediastrategi.
72824_509763785748534_675661772_n

Jag var väldigt kritisk till angreppet på Irak men i detta fall är det ingen tvekan om att Nordkorea hetsar till krig.

”Sedan Nordkorea genomförde sitt tredje kärnvapentest i februari i år och FN:s säkerhetsråd fördömde testet har Nordkoreas retorik steg för steg trappats upp och blivit allt mer aggressiv mot omvärlden.”

I dag bekräftades att Nordkorea flyttat två medeldistansrobotar till östkusten och ställt upp dem på mobila avfyrningsramper. De tros ha en räckvidd på 3 000 kilometer eller mer, vilket innebär att hela Sydkorea och Japan finns inom dess räckvidd och eventuellt också amerikanskt territorium på Guam i Stilla havet.

Först hotar man: GFTUK Spokesman Supports New Strategic Line När USA ställer sig bakom Sydkorea med kraftfulla militära vapen anklagar man USA för det.
Spokesman for NPCK Urges U.S., S. Korean Warmongers to Stop Their Rash Actions

”Nu är det dags att göra upp räkningen med de amerikanska imperialisterna och de sydkoreanska förrädare. Armén och folket i Nordkorea, som bildar en harmonisk helhet med högsta ledning av den koreanska folkarmén, kommer att reagera på fiendens nukleära utpressning med en skoningslös kärnvapenattack och ett angreppskrig, ett stort rättvist krig för den nationella återförening och utplåna alla angriparna.”

Ordkrig ?

Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s