Syrienkrisen måste lösas av muslimska länder.

Syrienkrisen är inte bara ett problem med FN och vetorätt. Att väst återigen med militära styrkor ska gå in i ett muslimsk land är nästintill att be om nya terroristkampanjer världen över.

Bäst vore om Turkiet tog tag i det tillsammans med Arabiska förbundet.

Då USA tillsammans med allierade gjorde sitt oprovocerade angrepp på Irak 2003 gav man Al Qaida ett rekryteringsunderlag hos alla muslimska grupper i hela världen.

Det skulle sedan resultera i en ökad terrorism i många västländer som deltog i Irakkriget. I Al Qaida terrorn ingick en strategi att skapa massiv internationell osäkerhet och man fann också sådana taktiska utfästelser i program som främst amerikansk underrättelsetjänst kom åt via sina undersökningar.

Även om själva utförandet ibland inte gick att knyta till just Al Qaida pekade allt åt detta håll Spanien, Italien, England och även Danmark drabbades. Svensk säkerhetspolitik var tvungen att uppgradera hotet även mot det svenska folket.

Så långt in som 2008 ansågs hoten alarmerande.

Bakgrunden är att England, Spanien och Danmark m fl länder, valde att ansluta sig till USA och gå in i Irak i mars 2003. Det som kom att kallas Irakkriget. Angreppet från USA och dess allierade på Irak ansågs officiellt ha sina motiv i de av Bin Ladin och Al Qaida orkestrerade  11 september attackerna och som det visade sig obefogade anklagelser om Irakiska  massförstörelsevapen.

Sonen Bush fick order att städa upp efter pappa Bush som borde har tagit itu med Saddam i direkt anslutning till Kuwaitkriget. Nu vågade inte Bush senior ta på sig rollen att slutföra jobbet. Oron för och riskerna med  att attackera ett muslimskt land skulle senare visa sig befogad.

Nu står USA och väst inför en motsvarande situation i Syrien. Men man vill inte ge terrorismen en ny grund för attacker på väst.

I kommentera till en egen Newsmill artikel 2011

#6 Börje Peratt, 2011-04-01,

Så här rapporterade Sveriges Radio idag: ”…president Assad kan lita på att inga av grannländerna, varken Jordanien, Irak, eller Libanon, vill se Syrien falla ner i så kallad instabilitet, inte ens ärkefienden Israel. USA är beroende av Syrien för att kunna lämna Irak. Det har än så länge inte höjts några röster för utländsk intervention för att skydda den syriska civilbefolkningen.”

Riskerna för en en ny kris i Syrien på Newsmill och i en kommentar till en artikel gav jag följande förklaring

#7 Börje Peratt, 2011-04-01,

… det fanns en FN plan för hur man skulle ta sig an Irak innan USA intervenerade. Bush, republikanerna och USA körde över FN och denna plan. Man lyckades med olagligt angreppskrig få bort Saddam Hussein och hans styre. Därmed kan man säga att ”ändamålen helgar medlen”. Men samtidigt har man dödat fler oskyldiga civila än Saddam någonsin var i närheten av. Man har orsakat en terrorvåg utan like och lagt grogrund för ständiga terrorbomber inom Irak och internationellt. Om man nu ville få bort diktatorn så hade det funnits smartare, mindre kostsamma och för befolkningen mer humanitära sätt. Men då måste man ju tänka och inte gå på reptilhjärnans lynchmobbsbeteende.

Det tog således ett år för väst att reagera på Syrienkrisen med krav som naturligtvis Kina och Ryssland motsatte sig. Ingen av dessa länder har gjort sig kända för att skydda mänskliga rättigheterna för sitt eget folk.

Nu försöker utrikesminister Clinton undvika en ny Irakfadäs medan civilbefolkningen i Iran mördas av sin egen president och egen militär. Det är naturligtvis oerhört frustrerande att dagens Obama administration ska lida för tidigare presidenters olyckliga  klavertramp. Men USA och väst har inte råd att starta upp en ny terroristkampanj eller föda fram en ny bin Ladin.

Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s