Plattlandet

Förmågan att se runt hörnet eller att överblicka sin omgivning förutsätter en förmåga och vilja att lyfta blicken över horisonten.

Olika omständigheter kan orsaka tunnelseende då ser man bara ett väldigt avgränsat perspektiv. Ett annat ibland självpåtvingat perspektiv är ”Flatland” eller plattlandsseende.

Plattlandet (Flatland, Edwin A. Abbott, 1884) handlar om den tvådimensionella ”plattmänniskan” i det alldeles platta landet, världen med bara två dimensioner. Varelserna i Plattlandet är geometriska figurer – streck, trianglar, kvadrater osv, som rör sig på landets yta.

Eftersom allting är alldeles platt och eftersom varelserna har sina ögon precis i nivå med denna platta yta och inte kan höja sig upp över ytan ens en liten aning för att betrakta någonting uppifrån ser allting i Plattland vid en första anblick likadant ut, som anonyma platta streck, som diskreta förtjockningar i själva horisontlinjen.

Att utifrån det tvådimensionella perspektivet diskutera intryck, kunskap eller vetenskap som rör sig i fler dimensioner blir omöjligt.

Den rätlinjiga logiken

De som lever i denna enkla tvådimensionella värld kräver enkla, rationella, helst matematiska lösning. Man kan jämföra detta med tunnelseendet. Plattseende är ett försök att se helhet men man klarar endast linjalens millimeterlinje. Det finns en logik i det också. Den går rätlinjigt från ena hållet till det andra. Man klarar således här endast rätlinjiga slutsatser.

Det får en hämmande effekt på både varseblivning och tankeverksamheten och det blir omöjligt att tänka sig in i andras världar.

Oförmågan att se

Det är viktigt att göra distinktion mellan tro, registrera och veta.  De flesta har nog varit med om sammanhang där spektakulära saker har hänt men där alla inte har haft förmågan att uppfatta eller ta det till sig. Några har uppfattat fenomenet andra inte.  ”Att inte tro sina ögon” är därför ett reellt fenomen.

Då uppfattar man endast ett plattlandskap men blir avundsjuk på den som kan ställa sig upp och blicka ut över en tredimensionell värld. Man blir förbannad på den som har förmåga att skapa något som ger sådan uppmärksamhet som man själv inte får. Värre blir ilskan över den som har förmåga att uppleva närhet i nuet och som har fantasi nog att dra slutsatser av uppenbara fakta och signaler i en fjärde dimension där även tiden är en faktor.

Man blir framför allt vansinnig på den som hävdar en femte dimension som omkullkastar kända naturvetenskapliga lagar. Det som Einstein försökte men misslyckades med att förklara.

Istället kommenterade han dessa dimensioner lakoniskt med:

Det gåtfulla är det mest upphöjda vi kan hoppas få erfara. Det är källan till all sann konst och vetenskap… Det vackraste vi kan uppleva är det oförklarliga. (Einstein)

Några av de avundsjuka som saknar ödmjukheten inför det oförklarliga får utlopp för sitt Ego och sin avund i destruktiva sammanhang där man ägnar sig åt att slå ned på dem som försöker förstå den osynliga verkligheten och som vill gör något meningsfullt av sin tillvaro.

Kännetecknande för plattlandskapsmänniskan är just intoleransen mot andras sätt att förstå verkligheten och att leva sina liv.

Oförmågan kan ha olika orsaker. Det kan vara biologiskt och påverkat av begränsningar i hjärnfunktioner och det kan vara miljömässiga kulturella orsaker som hindrar annat än plattlandsseende. Detta mentala handikapp kan även orsakas av trauma. Människan är bokstavligt och bildligt tillplattad.

Effekten av detta blir en oförmåga att ta till sig och förstå vare sig sin egen situation eller andras.

Risken är att årets Almedalsvecka utvecklas till ett plattland.

Se Torbjörn Sasserssons NewVoice artikel.

Börje Peratt

 1. Anders T Jansson

  Människan har en själ eller snarare själen har en människa. Själarna är olika gamla. Ju äldre själen är desto ofta bättre förmåga att förstå sig på överfysiska saker. De yngre själarna har fått för stor makt i vår värld. De tänker grovfysiskt och för dem är det viktigt med pengar och status. Men vad värre är, de är också lättlurade.

  Svarta logen har skickligt manipulerat de mest okunniga och de med mycket litet sunt förnuft till makten. Sedan skrämmer man upp dem att de kan förlora makt och pengar om de inte lyder och gör som chefen säger. Alla sitter fast i pyramiden, ingen vågar tänka en egen tanke.

  Folket är grymt manipulerade. De som anser sig förstå litet bättre än dessa zombies har svårt att göra sig hörda. Media och consensustrans håller dem tillbaka.

  Den stora massan följer ledarna hur knasiga de än är. Men det får vara slut med det snart. De som förstår litet bättre, de äldre syskonen, som vet att allt liv utgör en enhet ska snart ta makten. Men de ska använda makten till att göra det bra för alla människor. Och intränglingarna, de som inte tillhör jorden får ta sitt pick och pack och åka härifrån, alternativ stanna kvar på jorden och inordna sig i vår evolution. Men det vet jag inte, om är möjligt.

  Jag skriver snart, oklart när snart är. Men en sak är säker, femte dimensionen kommer att komma, vare sig plattlänningarna vill det eller inte.

 2. borjeperatt

  Hej Anders
  Jovisst kan man se världen som du ser den. Och som jag förstår det anser du att det finns ”intränglingar” från andra system. Om detta vet jag ingenting. Dock anser jag att det existerar en femte dimension. Har antagligen alltid gjort. En del är medvetna om femte dimensionen dock långt ifrån alla.

  Den femte dimensionen kan liksom det mesta annat utnyttjas av godo och sannolikt även av ondo. Remote viewing är ett exempel som länge studerats av såväl amerikansk som rysk militär.
  Lösningen ligger därför inte i den femte dimensionen utan i insikten om vad som är gynnsamt för livet och mänskligheten.

  Frågan är väl hur vi ska ta oss ifrån det destruktiva vålds- makt-, och penningspåret. Denna konflikt tycks evig. Går den att ersätta och i så fall med vad? Plattseendet som är helt i händerna på detta enkla spår lär ju inte komma med lösning bara ytterligare fortsätta hävda denna verklighet som den enda sanna.
  /Börje

  Succébo – Fröet till framgång

 3. Pingback: Antihumanisterna kritiseras på ABs ledarsida « Börje Peratt – Utblick
 4. Pingback: Gesus och annat löst folk på Facebook | Börje Peratt utforskare
 5. Pingback: Peter Olausson bedriver näthat – det är orimligt menar Katrin Kielos i AB | Börje Peratt - Debatt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s