Mellanskarven måste utrotas!

Mellanskarven hotar hela Nordens vattenlandskap

Våren 2010 skrev jag i bloggen att om inget görs har snart skarvmolnet nått in i Bottenviken. Och nu är den där. I januari 2011 varnade jag för konsekvenserna i en artikel på Newsmill. Jag sade också att man skulle sluta kritisera fiskare för att att laxen och öringen försvunnit och istället peka på rätt orsak. Den kinesiska mellanskarven.

Den kinesiska mellanskarven minskar i antal där de invaderat sedan mattillgången blivit sämre och de praktiskt taget då redan omöjliggjort ett lönsamt yrkesfiske. Vissa ornitologer värnar alltså om en importerad skadefågel men utrotar yrkesfisket helt medvetet, anser den finske professorn Eirik Granqvist.

Piteåkusten upplevde för en kort tid sedan (augusti 2011) en formlig skarvinvasion.

Det vittnar om en fågel som så här års flyger åt fel håll. Enligt skarvkramarna ska den ju flytta söderut. Vi som sa att den istället tränger alltmer norrut fick således tyvärr rätt. Om inte fridlysningen hävs av denna skadefågel återstår bara den civila olydnad som får enskilda att i desperation skjuta bort den fågel de kan. Med nu snart mellan 50 – 100 000 exemplar är det naturligtvis en nästintill omöjlig uppgift. Sverige och Finland måste förena sig i denna kamp. Ta bort fridlysningen och utrota mellanskarven.

Även på västkusten har den nu nått upp mot Göteborg och snart är den utefter norska kusten. Undrar om norrmännen ser lika blitt på fenomenet som handlingssvaga svenska och finska regeringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s