Mellanöstern-konflikten och dess lösning

Folke Bernadotte fick i uppdrag att medla mellan Israel och Palestina 1948. Hans förslag var egentligen klockrent. Men den sionistiska terroristorganisationen Sternligan mördade Bernadotte. Flera av mördarna blev sedan regeringsledamöter och högt uppsatta politiker i Israel. Att beskylla palestinier för terrorism är mot denna bakgrund att kasta granater i glashus.

Ett nytt Palestina som omfattar Gaza och nordöstra delen av Sinaiöknen.

Bernadottes förslag håller ännu idag. Norra delen Israel, södra delen Palestina. Det skulle kunna förändras med att man släpper västbanken till Israel och ökar södra delen av Palestina med att köpa loss delar av Sinaiöknen från Egypten.

Problemet

Staten Israel grundades med FN´s hjälp (Läs USA) på ett sätt som strider mot folkrätten. Efter andra världskriget beslöt sig väst för att ge judarna ett eget land. Man tog landet från palestinierna. Palestina våldtogs i imperialistisk stil och med sionistisk terrorism skapades Israel. USA har ju bildats på liknande sätt så imperialismen som metod är inte ny. Då började det med att européer invaderade och utrotade stora delar av Nordamerikas urbefolkning. Sedan gjorde ”den nya amerikanska befolkningen” uppror mot det brittiska styret. Staten USA grundlades med metoder som idag skulle definieras som terrorism. USA, världens mest imperialistiska nation, gör det möjligt för Israel att existera. Så självklart ser palestinierna också USA som den store Satan. Palestinier som vuxit upp i läger och upplevt hur familjer utplånats, lever i hat och vanmakt. De har inget att förlora. Naturligtvis ger det en grogrund för levande bomber. När FN vill åstadkomma eld upphör i en situation då Israels invasion i Gaza slaktar civilbefolkningen, så är det USA´s veto som hindrar. Men i en situation där Bush fortfarande är president kan man inte kräva att Obama ska lägga fram en lösning. Vi får vänta och se efter installationen.

Lösning

Att palestinierna måste ha en egen sammanhängande stat och möjlighet till totalt självstyre och självförsörjning står klart. Innan dess kommer konflikten att fortgå. Frågan är bara hur de inblandade parterna ska klara detta på egen hand. Det krävs antagligen en omfattande internationell bas där arabländer och väst helt enkelt bestämmer hur det ska gå till. Är Israelerna eller Palestinierna beredda att acceptera ett land någon annan stans. Är de beredda på folkomflyttning? Kanske palestinierna. Då måste man komma med förslag som är realistiska. Låt oss säga i Sinaiöknen. Israelerna har ju visat hur man kan erövra öknar. Så de bör kunna klara av Sinai. Och om det blir ett nytt Palestina så kan säkert Israeler hjälpa till. Är Egypten beredda att släppa land i från sig som de ändå inte använder. Eller finns det nomadbefolkning som anses ha rätt till detta land.

Varför Sinai? Jo därför att då får man kustland. Antagligen finns det även andra landmassor som skulle kunna fungera om finansiering och vilja finns. Det råder väl inget tvivel om att en lösning kostar pengar men det vore det väl värt för att få fred. Israel måste accepteras och Palestina måste få igen ett motsvarande område som man förlorade då FN stal landet 1948. Nu krävs att FN/USA/Arabaländerna/EU dikterar nya villkor som ger en rättvis lösning.

Israels eftergift blir att släppa Jerusalem

Man ska enas om ett gemensamt Jerusalem i enlighet med Folke Bernadottes förslag, en egen liten enklav typ Vatikanen men förvaltad av muslimer, judar, kristna, så löser man också problemet med ”heliga områden”.

Som fredsnobel pristagaren Martti Ahtisaari säger:

– De som är inblandade i de ”frusna konflikterna” klarar inte av att själva lösa dem.

– Världssamfundet måste ta i med ”hårdhandskarna” och genomföra vad som krävs för att skapa fred.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s