Förenta Nationernas bakbundna handlingsförmåga

När USA med allierade angrepp oprovocerat angrepp Irak föranledde föranledde kritik mot detta krigsbrott näst intill krigsrätt för landsförräderi i USA. Fem år senare (2008) hade opinionen svängt. Att USA 2003, valde att göra som man gjorde och strunta i FN är på sätt och vis förståeligt. FN var uppbundet av vetorätten i säkerhetsrådet. Bush måste visa handlingskraft. Hämnden för 9/11 måste få sitt utlopp.

Det handlade då inte om att bistå alla dem som plågades i Irak. Dock har Irakkriget lyft fram och visat en despots förmåga att kränka sitt eget folk. Nej jag menade inte Bush utan Saddam Hussein. 2005 antog FN en ny resolution som innebär att ett lands suveränitet inte är heligt. FN har rätt att angripa och intervenera om det i landet pågår genesise, Folkmord. ”Generalförsamlingens resolution, som antogs 2005, kräver att nationer skall skydda sina medborgare från massövergrepp och ger internationella styrkor rätt att ingripa om den berörda nationen inte tar sitt ”ansvar för att skydda”. ”Det var ett högvattenmärke när generalförsamlingen stödde konceptet; det var ett enormt steg framåt i den besvärliga debatten om huruvida humanitär intervention bara var en trojansk häst för nyimperialism”, säger John Prendergast, vice ordförande i projektet Enough (Det räcker!), en organisation som arbetar för att förhindra folkmord. ”När principen antogs 2005 trodde vi att det skulle bli en ändring, men resolutionen överlevde inte den första verkliga utmaningen, Darfur”.(WARREN HOGE)

Alldeles oavsett att FN ständigt agerar för sent så finns inget annat sätt. En gemensam internationell organisation där all världens nationer är representerade. Ett problem är säkerhetsrådet med dess vetorätt. Konstitutionen och resolutionen finns. Det är handlingsförmågan som obstrueras. En lösning på problemet är att FN ska kunna skicka ut trupp lika snabbt som en domare blåser i pipan. Den FN-general som finns på plats ska kunna agera självständigt utan att hindras vare sig av FN´s generalsekreterare eller säkerhetsrådet. Ingenstans i världen ska ett uppenbarligt folkmord kunna fortgå i dagar, månader och år. Världens ansvar FN, borde kunna agera blixtsnabbt och kraftfullt.

Men vad är det som får mig att undra över hur denna spratteldocka Bush plötsligt blev så handlingskraftig. Hela 9/11 tycks ju följa ett förlopp där en president med inre nationella problem behöver en internationell fiende för att rädda sig själv. Om så blir 9/11 oerhört komplicerat för då börjar man ju undra över en konspiratorisk komplott. Det står ju idag helt klart att Bin Laden familjen hade nära kontakt med Bushfamiljen. Skrämmande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s